Loading

YEMEK FOTOĞRAFINDA SİNESTEZİ

YEMEK FOTOĞRAFINDA SİNESTEZİ


Sinestezi, bir duyunun, algının farklı duyuları çağrıştırması anlamına geliyor. Başka bir şekilde anlatacak olursak, duyusal bir uyarı alan kişide başka uyaranın harekete geçmesidir. Bu tür özellikleri olan kişilere sinestet deniliyor. Kimi bestecilerin bazı notalarda bazı renkler gördüğünden söz edilir. Özetlemek gerekirse sinestezi bir çağrışım durumudur. 

Sinestezinin söz konusu olduğu bir başka konu ise fotoğrafçılıktır. Özellikle reklam ve yemek fotoğrafçılığı… Daha çok da yeme-içme sektörüne hizmet eden fotoğraflar…Bir yemek fotoğrafının en temel işlevi, izleyende yeme-içme dürtüsünü harekete geçirmek olmalıdır. Öyle ki, fotoğraftaki yemeğin kokusu, tadı, kıvamı duyumsanmalıdır. Restoran ve kafelerdeki menü kitapları aslında bunun için vardır. Bir kafe veya restorana girip oturan müşteriye sunulan menü kitabındaki görseller sinestet olmayan insanlarda bile iştah açıcı etkiler yaratır ve yaratmalıdır. Temel işlevi ve amacı budur. İkinci işlevi ise, müşterinin önüne ne konulacağının, yemeğin fiyatının ve/veya özelliklerinin bilinmesidir.
Konusu ne olursa olsun, fotoğrafın sinestezi ile doğrudan ve dolaylı olarak ilişkisi söz konusudur. Bir sinema filminde, bir belgeselde, bir dizi filmde müziğin etkisi neyse, fotoğrafta sinestezinin etkisi     odur.  

Yemek fotoğrafına dönecek olursak, çekilen bir yemek fotoğrafı izleyende yeme-içme arzusu uyandırmıyorsa, o fotoğrafın başarılı olduğu iddia edilemez. Yemek fotoğrafı, bir fotoğraftan çok fazlasıdır. Böyle bir fotoğrafta sağlanacak başarının temelinde iyi ekipman, iyi ışık, yeme-içme kültürü ve bolca deneyim vardır. 
Çok sıradan bir yemek tabağı, çok iyi hazırlanan kompozisyonla çok başarılı ve amaca hizmet eden bir görsele dönüşebilir. Böyle bir başarıyı elde etmek için bolca yemek fotoğrafı çekmek ve deneyim elde etmek gerekiyor. Ayrıca, yurt ve dünya çapında bu alanda çalışmaları olan fotoğrafçıları izlemek ve onlardan esinlenmek fakat asla onları taklit etmemek gerekir. Taklit, zaten var olanın kötü bir kopyası olacaktır. Esinlenmeye evet, taklite hayır!

Sonuç olarak ve bir tekrar şunları söyleyebiliriz Bir yemek fotoğrafı,bir düzlemde yer alan görsel olmaktan çıkıp izleyicisini kendi etkisine almalı, yemekteki tadı, kokuyu çağrıştırmalıdır. Bu durumun adına biz teknik olarak sinestezi diyoruz.

paylaş


Yorum Yapın

SİZİ ARAYALIM

SİZİ ARAYALIM

Hemen Ara
WhastApp Ara