Loading

MENÜ KİTAPLARININ ÖNEMİ

YEME-İÇME SEKTÖRÜNDE MENÜ KİTAPLARININ ÖNEMİ

Yeme-içme sektörünün olmazsa olmazlarının başında menüler gelmektedir. Profesyonel olarak tasarlanmış basılı bir menü kitabı, işletme sahibine tahminlerin çok ötesinde yararlar sağlamaktadır. Genel olarak kitap formunda düzenlenen menülerin, ayrıca, çift taraflı olarak blok tabakalar halinde basılan örnekleri de vardır. Günümüz teknolojisinde, restoran, kafe gibi işletmelerin masalarında bulunan karekodların okutulmasıyla cep telefonlarından da sipariş verilmesi mümkündür. Burada verilen örneklerin tamamı, işletmeler için özel olarak tasarlanmış menü çeşitleridir. 
Çocukluk yıllarımda restoran, lokanta ve pastanelerde, masamıza gelen garsona neler yiyebileceğimiz sorulduğunda garson, ezberinde bulunan yiyecek içecek listesini hızlı bir şekilde sayar, biz de bunlardan aklımızda kalanlarından birini sipariş vermek zorunda kalırdık. O yıllarda  bırakın basılı bir menüyü, literatürde “menü” diye bir kavram bile yoktu.

Menü-Mönü Ne Demek?

Latincede ‘"küçük", "azaltılmış", "küçültülmüş’" anlamına gelen mönü sözcüğü, Fransızcaya muse olarak geçmiştir. Daha sonra Le mönü halini alarak ad olarak kullanılmış. Bir öğünde yer alan yemeklerin listesi anlamına da gelmektedir. Bu bilgilerimize kaynak olarak kullandığımız  TDK’nın “Batı Kaynaklı Sözcüklere Karşılık Bulma Denemesi” adlı kitapta, bu menü-mönü sözcüğüne karşı, Türkçe olarak “Yemek çizelgesi” ifadesi önerilmektedir
Özel Olarak Tasarlanmış Menüler
Restoran, kafe, pastane, bistrokafe, unlu mamul, tatlıcılılık, bar gibi yeme-içme sektöründe hizmek veren birçok işletmenin müşterileri, siparişlerini özel olarak tassarlanmış menülere bakarak vermektedirler. Bu menüler ilk bakışta maliyetli bir yöntem gibi görünse de, aşağıda acıklayacağımız nedenlerden dolayı son derece hesaplı ve kalıcı bir tercihtir. Bu yararları sizler için sıraladık.

Menü Kitaplarının Avantajları:

1-    Özel olarak tasarlanmış menü kitapları, müşteriye ürün hakkında fiyat ve kullanılan malzeme gibi ayrıntılı bilgiler içerir. 
2-    Menü kitaplarında bulunan fotoğraflar yalnızca o işletmeye aittir; başka kişi ve/veya işletlemer tarafından kullanılamaz
3-    Müşteri, basılı menüde ne görürse masasına da aynısı gelir
4-    Menülerdeki kaliteli fotoğraflar, bir tür sineztesi yaratarak müşteride yeme-içme arzusunu tetikleyip karar sürecini etkileyecek ve hızlandıracaktır
5-    Özel olarak tasarlanmış menü kitapları işletmeler için bir pretij kaynağıdır!
6-    Özel menü kitaplarına harcanan para ve zaman, bir sefere mahsustur. Menü kitapları için çekilen fotoğraflar, tekrar kullanmak üzere gerek fotoğrafçı gerekse müşteri tarafından büyük boyut ve çözünürlükte koruma altındadır. 
7-    Zaman içinde kullanıma bağlı olarak yıpranmış duruma gelen menü kitapları, aynen ve tekrar basılabilir. 
8-    Özel olarak tasarlanmış menü kitaplarına, baskının türüne bağlı olmak kaydıyla, ilave sayfalar basılabilir.

Menü Kitaplarının Fotoğraflarını Kimler Çeker?

Yemek fotoğrafçılığı, fotoğrafçılığın spesifik bir çalışma alanıdır. Yani diğer fotoğraf disiplinlerinden oldukça farklı bir daldır. Dolayısıyla, menü ve yemek fotoğraflarının çekimi de bu alanda uzmanlaşmış yemek fotoğrafçıları tarafından çekilmelidir. Bu sektörde çalışmalar yapan profesyonel fotoğrafçıların (varsa) web sitelerinin incelenmesi önerilir. Buralarda bulunan fotoğraflar;;vitrin niteliği taşır.ve aynı zamanda sizlere çalışacağınız yemek fotoğrafçısını seçme olanağı tanır. 

İnternet Ortamındaki Hazır Yemek Görselleri
Bu sektörde hizmet veren kimi işletme sahipleri, menülerinde kullandıkları görselleri internet ortamından temin etme yoluna gitmektedirler. Bu kaynaklarda bulunan hazır fotoğrafların kullanımı maliyet açısından önemli bir avantaj sağlıyor gibi gözükse de, özünde bazı sakıncalar taşımaktadır. Bu sakıncaların bazıları göze alınamayacak kadar büyük olabiliyor. Bu sakıncaların bazılarını sizler için listeledik:
1-    Menülerde bulunan hazır görsellerin başka kişi ve firmalar tarafından da kullanılıyor olması (Bu durum, fotoğrafın ve ürünün size özgü olmadığı izlenimi yaratır).
2-    Bu fotoğrafların bazılarının telif haklarının bulunması (Telif hakları bunanan görsellerin kullanılması izine tabidir, İzinsiz kullanılması  önemli hukuki sorunlar yaşanmasına neden olabilir).
3-    Hazır görsellerdeki görüntü kalitesinde sorunlar yaşanabilir.
4-    Kullanılan hazır fotoğraflarlarla işletmede bulunan ürünlerin farklı olması (Müşterinin menüde gördüğü fotoğraf ile kendisine sunulan yemek arasında fark bulması güvensizliğe neden olur).

Ne tür bir menü kullanılırsa kullanılsın, bunların hem işletme hem de müşteri açısından önemli kolaylık sağlayacağıı kesindir.. Bizler, gerek fotoğra çekim, gerek grafik tasarım ve gerekse baskı kalitesi olarak bu alanda birinci sınıf bir ekip ve ekipmana sahibiz. Ayrıca, 36 yılı reklam fotoğrafçılığı alanında geçen toplam 48 yıllık bir iş deneyimiyle çalışıyoruz. Müşteri odaklı hizmetimize sizleri de davet ediyoruz!
 

paylaş


Yorum Yapın

SİZİ ARAYALIM

SİZİ ARAYALIM

Hemen Ara
WhastApp Ara