Loading

KATALOG ÇEKİMİ NASIL YAPILIR?

KATALOG ÇEKİMİ NASIL YAPILIR?
Katalog fotoğraf çekimleri bir uzmanlık alanıdır. Baskılı veya sosyal medyada kullanılacak olan katalogların çekimlerinde bazı temel, olmazsa olmaz kural ve sistemler söz konusudur. Yapısı ve amacı itibarıyla e-ticaret fotoğraflarından çok farklıdırlar. Bir katalog içinde tanıtımı yapılacak ürünün fotoğraf çekimleri birçok farklı yol ve yöntemlerle gerçekleştirilebilir. Bu türden bir çalışmada geniş bir çekim olanağı kadar, geniş bir ürün yelpazesi de vardır. 
Katalog çekimlerine konu olan bazı ürünler şöyle sıralanabilir:
 Moda, tekstil
Ayakkabı, çanta, deri ürünler
Mücehherat (kuyum), saat, takı
Fabrika, tesis, otel, motel vb.
Yapı ve inşaat ürünleri
Mobilya, iç dekorasyon
Kozmetik
Otomotiv
Katalog çekimlerinde uzmanlık gerektiren unsurları da şöyle sıralayabiliriz:
Işık, makine, mekân, model, fon-arka plan.

Işık

Profesyonel katalog çekimlerinde önem açısından birinci sırayı ışık alır. Bu tür çekimlerde gün ışığına yakın (5500 Kelvin) ışık veren gelişmiş ışık sistemlerine gereksinim vardır. Kalitesiz ışık kullanımı, fotoğraftaki renk tonlarını ve sıcaklığını olumsuz olarak etkiler. Gerek sürekli ışık, gerekse paraflaş kullanımında bu özelliklere dikkat edilmelidir. Ayrıca, dahili ve tepe flaşları da bu çekimlerde işimize yarar. 
Fotoğrafta ışığın ikinci önemi, ışığın yönü ve türüdür. Eğer bir tesis ve/veya fabrika çekimi söz konusu ise, iç mekânlarda kullanılacak olan ışıkların dozu, dışarıdan gelen ışıkla aynı düzeyde ve dengeli olmalı, kullanılan yapay ışık gün ışığına baskın gelmemelidir. Eğer dışarıdan gelen bir ışık yoksa ve iç mekân aydınlatmasından yararlanılacaksa, mevcuk ışığı çok iyi tespit etmeli ve beyaz ayarının bu yönde yapılması gerekir. 

Modelli Çekimler

Çekimlerde canlı manken kullanmak, biraz masraflı bir yol olmakla birlikte en etkili yoldur. Ürünün yapısı ve kullanım alanı ve kullanıcı kitlesi dikkate alınarak bir model seçimi yapılmalıdır. Özellikle büyük kentlerde hizmet veren model ve manken ajansları bu konularda sizlere yardımcı olacaklardır. Modelin cinsiyeti, boyu, ten-göz rengi, kilosu gibi özellikleri, katalog çekimlerinde önem taşır. Bu türden çekimlerde kullanılacak olan canlı modelin ideal bir ölçüsü yoktur. Geniş kesimli giysiler için kilolu bir model makbulken, dar kesimli giysiler için aksi durum söz konusudur. Ancak hiçbir zaman model, ürünün önüne geçmemelidir. Çünkü burada reklamı yapılan model değil üründür. Mankenin makyajı, pozu, duruşu ve kadrajdaki konumu buna göre belirlenmelidir. Bu, fotoğrafçının (ve varsa sanat yönetmeninin) dikkat etmesi gereken önemli bir ayrıntıdır. Unutulmamalıdır ki, burada önemli olan, mankenin ürünü teşhir etmesidir. Yani teşhir edilen manken değil, üründür.

Kimi katalog çekimi cansız mankenlerle yapılır. Hayalet manken olarak bilinen çekimlerde, giyim mağazalarının vitrinlerinde görmeye alışkın olduğumuz cansız mankenler kullanılır. Öte yandan, takı, kuyum, çanta gibi çekimlerde de cansız modeller kullanılabilir. Cansız modeller arasında tors ve büstlerden de yararlanılabilir. Özellikle kuyum çekimlerinde mitolojik kadın torsları uygun bir seçim olabilir. Bunun yanı sıra, kuyum malzemeleri satan dükkanlardan, takı çekimlerinde kullanmak üzere yapay el ve büst satın alabilirsiniz. 

Fotoğraf makinesi
Ürün ve yemek çekimlerinde olduğu gibi, katalog çekimlerinde de profesyonel, yüksek çözünürlüklü bir makineye gereksinim vardır. Işık, mekân ve model ne kadar iyi olursa olsun, ortalama düzeyde ve altında bir makineyle yapılacak fotoğraf çekiminden verim almamız mümkün değildir. Makinenin sensör büyüklüğü de iyi bir fotoğraf için önemlidir. 
Katalog için yapılacak modelli çekimlerde tripodla ve elde çekim yapılabilir. Canlı modelin kullanıldığıoom nlık seri çekimler için bir tele objektif kullanılması önerilir. Prime objektifler bu tür çekimler için uygun değildir. Çünkü prime lensler sabit odaklıdırlar ve iyi bir kadraj için makinenin ve fotoğrafçının ileri-geri hareketler yapmasına neden olurlar. Zoom lensler görüntünün kadraj ayarlarını ve konumunu kolaylıkla kontrol etmemizi sağlar.
Mekân
Katalog fotoğraflarının çekiminde arka plan ve dekor kadar, çekimin yapıldığı mekân da büyük önem taşır. Burada çok geniş bir kulanım alanına sahibiz. Modern yapılar kadar viran, metruk bir yapı da katalog çekimlerinde mekân olarak seçilebilir. Burada dikkate alınması gereken şey, ne tür bir ürünün tanıtımının yapıldığıdır. Zira, her ürün her yerde aynı etkiyi gösteremez. Eşyanın tabiatına uygun bir ortam bulunmalı, gün ışığının kontrolü de iyi yapılmalıdır. Bir mayo reklamı için nasıl kumsal bir alan kullanmamız gerekiyorsa, abiye giyim için de modern yapılar tercih edilebilir. Bunların yanı sıra tarihi ve turistik yerler de katalog fotoğrafları için oldukça elverişlidirler. 
Katalog fotoğraf çekimleri stüdyoda da yapılabilir. Burada yine ışık kalitesi ve ışığın kullanım şeklinin önemi ortaya çıkıyor. Birinci sınıf bir ışık donanımı kadar, ışığın yönü ve dozu da önemli. Moda çekimlerinde mutlaka bir tetikleyici ile birlikte paraflaş kullanılması gerekmektedir. Sürekli ışıklar burada bize yardımcı olamaz. Işıkların yeri, dozu, ışığın modele uzaklığı oranında hesaplanmalıdır. 
Stüdyoda yapılacak çekimlerinde, çekim sonrasında yapılacak müdahalelerle, dış mekânda yapılmış hissi veren, arka planda farklı efektler ve görüntüler eklenebilir. Bu tür çekimlerde yeşil veya beyaz fon perdelerinden yararlanılır. Bu tür perdeler modelin çekim sonrasında rahatlıkla dekupe edilmesini sağlar.

 

paylaş


Yorum Yapın

SİZİ ARAYALIM

SİZİ ARAYALIM

Hemen Ara
WhastApp Ara