Loading

ENDÜSTRİYEL FOTOĞRAFÇILIK NEDİR?

ENDÜSTRİYEL FOTOĞRAFÇILIK NEDİR?

Teknolojisindeki dijital çağın başlamasıyla birlikte fotoğrafta yeni yol ve yöntemlerin sayısı hayli arttı. Şunu rahatlıkla iddia edebilirizi ki: Fotoğraf kadar spesifik çalışma alanı olan branş çok azdır. Son yıllarda sanatsal çalışmaların yanı sıra, ticari alanda da fotoğrafçılık yeni çığırlar açtı kendine.
Endüstriyel fotoğrafçılık; işte bu ticari alanı kapsıyor. Yemek fotoğrafçılığından başka, ürün, düğün, doğum, mimari, moda, tesis, tekstil, turizm fotoğrafçılığı vb., endüstriyel fotoğrafçılığın kapsamında yer alıyor. 
Endüstriyel fotoğrafçılık, yukarıda adı verilen çalışma alanlarını tanımlamanın yanı sıra, reklam fotoğrafçığının da diğer tanımıdır, diyebiliriz. Stüdyo fotoğrafçılığı başlı başına bir çalışma alanıdır fakat endüstriyel fotoğrafçığın dışında kalır. Endüstriyel fotoğrafçılık; reklama gereksinim duyan mal ya da hizmetin görseller eşliğinde tanıtımına hizmet eder. Bir reklam fotoğrafı reklam verenin satışlarına ivme kazandırmayı amaçlar ve amaçlamalıdır. Bunu yaparken ticari etikten uzaklaşmadan, retorikten, sanattan, edebiyattan, hatta mizahtan beslenmekten de geri kalmamalıdır. Fotoğrafın bu denli yaygın olmadığı zamanlarda resim ve grafik tasarımlarıyla hazırlanan görsel çalışmalarla desteklenen reklamlar, diğer reklam türlerinden ayrışır ve daha etkili bir yol olarak bilinir.

İhap Hulusi Görey, ülkemizde reklam çalışmalarıyla resmi ve grafiği ilk tanıştıran, bu alanda ilk deneyleri yapan sanatçıdır. Günümüzdeki grafik tasarımın piridir İhap Hulusi. Bir tek görselin birçok sözcüğe bedel olduğunu düşünecek olursak, bu iddianın yersiz olmadığı açıkça ortaya çıkar. 

Günümüzde ticari fotoğraf yeni yeni kendine yer edinmeye çalışıyor. Önemi ve değeri henüz yeterince bilinmiyor. Bazı kişi ve firmalar maliyetlerden kaçınarak bu alandaki gereksinimlerini kendi bünyesinde karşılamaya çalışıyor. Cep telefonlarındaki fotoğraf çekim özelliklerinin gelişmesi, bu alandaki gereksinimleri karşılayacak gibi görünse de işin aslı bambaşka!Asıl işlevi telekominikasyon (iletişim) olan cep telefonlarından çok fazla şey beklendiği açık. Oysa bu amaçla üretilip geliştirilmiş fotoğraf teknolojisinden yararlanmak çok daha farklı ve etkili çözümler sunar. Çünkü, iyi bir reklam fotoğrafçısı, bu amaçla üretilmiş teknik donanımın yanı sıra bilgi ve deneyime sahiptir. Buraya kadar yazdıklarımızı özetleyecek olursak, endüstriyel fotoğrafçılık, tıpkı stüdyo fotoğrafçılığı gibi başlı başına özellikleri olan, uzmanlık gerektiren bir görsel çalışma alanıdır.

                                                                                                       Fotoğrafı Makine Değil Fotoğrafçı Çeker!

Öte yandan, bu alanda herhangi bir eğitimi ve birikimi olmaksızın, pahalı fotoğraf malzemelerine (Makine, ışık sistemleri vs.) yatırım yaparak bu alandaki gereksinimlerini kendi bünyelerinde karşılamak isteyen kişi ve/veya firmalar da yok değil. Fakat yine de beklenen çözüm sağlanamaz. Çünkü iyi bir fotoğrafı makine veya ışık sistemleri değil, fotoğrafçı çeker. Bu alanda uzmanlaşmış fotoğrafçılar, firmaların ürettikleri ürünlerin nasıl ve ne şekilde fotoğraflanacaklarını bilir ve buna göre müşterisini yönlendirirler. Endüstriyel fotoğraf, ticari malların tanıtımı için hizmet verir. Üretim alanı ne olursa olsun, reklama konu olan malın tanıtımı ve satışının artırılması hedeflenmektedir. Bir toplu iğneden oto yedek parçasına kadar her şey endüstriyel fotoğrafçığının da konusudur. Bununla birlikte, ürünün yapısı, kullanım alanı, rengi, dokusu önemle dikkat edilmesi gereken şeydir. Çünkü her ürün farklı ışık sistemi ve objektiflerle çekilir. Metal bir ürünün çekimi ile bir gıda ürününün çekimi tamamen farklıdır. Farklı olan bir diğer şey de kamera açılarıdır. Çelik bir tencerenin çekimi ile pizza çekimindeki açı birbirinden farklıdır. Çatal kaşık çekimi ile ayakkabı çekimde kullanılan ışık ve kamera açıları da birbirinden farklı olacaktır. 
Başlı başına bir eğitim konusu olan endüstriyel fotoğrafçılık, barındırdığı zorlukların yanı sıra, yaratıcılığa açık haliyle sanattan, dil bilgisinden, kültürden, sanattan ve gözlem gücünden de beslenmelidir. 

paylaş


Yorum Yapın

SİZİ ARAYALIM

SİZİ ARAYALIM

Hemen Ara
WhastApp Ara