Loading

ALAN DERİNLİĞİ NE ZAMAN GEREKLİ?

 

Eğer bir manzara veya geniş bir alan otoğrafı çekiyorsanız alan derinliğine ihtiyacınız vardır. Geniş bir dağ veya deniz manzarası için f/11’den daha kısık bir diyafram kullanmanız gerekir. f/18, f/22 gibi…

Büyük bir fabrika, atölye, klinik, salon, müze gibi geniş bir iç mekân fotoğrafında da alan derinliğini sağlamanız gerekmekte. Burada şöyle bir sorun yaşayabilirsiniz: Böyle bir ortamda gün ışığından mahrum kalacaksınız fakat kısık bir diyafram ayarı yapmak zorundasınız. Eğer diyaframınızı f/18 veya f/22 gibi değerlere getirdiyseniz, enstantane ayarlarınızı düşürmeniz de gerekmekte. Çünkü kapalı alanlar ne kadar iyi aydınlatılırsa aydınlatılsın, iyi bir fotoğraf elde etmek için enstantane hızını 1/30'ların altına kadar yavaşlatmanız gerekmekte. Bu rudumda da elde çekim yapma olanağı ortadan kalkar. Elde çekim yapmak zorundaysanız, yapacağınız tek şey ISO/ASA değerlerini yükseltmektir. Bu size düşük ışıkta çekim yapma olanağı verecektir. Fakat çekiminiz ticari bir amaç taşıyorsa bundan kesinlikle kaçının. Çünkü yüksek ISO demek, gren ve nois demektir. Sensörde bulunan minicik pikseller burada gözle görünür hale gelir ve fotoğraf amaca hizmet etmekten çıkar. Peki ne yapacağız?
Yapılacak şey bellidir; bir tripod ve uzaktan kumanda veya kablolu deklanşör kullanmak… Kablolu deklanşör kullanmaksızın makine ürerindeki deklanşörü kullanmak makinenizin az da olsa sarsılmasına ve netsizliğe neden olur.

İyi bir alan derinliği için ne yapmalı?

Genel kanı, bir manzara çekiminde en uzak noktayı hedef alarak f/22 ayarında en uzak noktaya netlik yapmaktır. Oysa bu, fotoğrafın ön ve orta kısımlarında belli bir oranda netsizlik yaratır. Yapılması gereken; yine f18 veya f/22 gibi bir ayarla, netliğin manzaranın orta kısımlarında yapılmasıdır. Bu durum genel bir netlik sağlayacaktır. Bununla beraber, çok kısık bir diyafram da zaman zaman farklı sorunlara neden oluyor. Biz bu soruna “difraksiyon” diyoruz. Difraksiyon konusunu Blog başlığı altında bulabilirsiniz.

paylaş


Yorum Yapın

SİZİ ARAYALIM

SİZİ ARAYALIM

Hemen Ara
WhastApp